Foto: Karolina Henke/Kungliga Operan

Sova vaken

Storslagen opera i litet format för lågstadiet.

Guns föräldrar bara grälar. Till slut leder grälen till skilsmässa och Gun bekymrar sig över vilken förälder hon ska bo hos. Och ska föräldrarna träffa nya partners? Är det hennes fel att de skall skiljas? När hennes katt Majs en dag inte hämtar Gun efter skolan blir hon rädd – har katten försvunnit som pappan gjorde? Men han har stått där hela tiden visar det sig. Och han kommer alltid finnas kvar. Allt Gun känner och tänker men inte vågar uttrycka, det uttalar Majs. En talande katt.

Sova vaken är en operaföreställning för lågstadiet. Med en historia som alla kan relatera till – att vara rädd för det okända och att söka tröst i något tryggt och beständigt.

På scen får vi se en sopran och en mezzosopran. De gestaltar flickan Gun samt henne katt Majs. Mammans och pappans roller är förinspelade och framförs av en kvinnlig respektive en manlig kör. Till detta läggs den förinspelade symfoniorkestern som med alla sina olika instrument skapar en maffig känsla. Trots det lilla formatet utlovas en riktigt storslagen musikalisk upplevelse!

Musiken är skapad av den amerikansk-svenske kompositören Daniel Nelson. Librettot är skrivet av dramatikern Irena Kraus och för regi står Gustav Englund. Sova vaken är ett samarbete med Unga på Operan – Kungliga Operans verksamhet för barn, unga och skolor.

Samarbete med Kungliga Operan – Unga på Operan.

Riksteatern  |  Målgrupp: 7-9 år  |  riksteatern.se

Ladda ner utbudsblad här.

Här kan du se ett smakprov ur föreställningen